Blogg

Hvordan pusse bunadssølv? Her er svaret.

Det er ikke nødvendigvis så vanskelig å pusse bunadssølv – men pusser du feil, risikerer du å ødelegge sølvet.

Skal du bruke bunaden i nærmeste fremtid? Kjerringrådene kommer rekende på en fjøl: du skal bruke tannkrem, hviskelær eller bakepulver for å få søljene dine tilbake til sin opprinnelige glans. Vi foretrekker en fremgangsmåte som fungerer for alle typer bunadssølv – uavhengig av om det er hvitt, forgyllet eller oksidert.

Slik pusser du sølvtøyet
Bunadssølv pusses best i et hjemmelaget vannbad. Fyll en plastbolle med lunkent vann, én dråpe Zalo og litt salmiakk. Legg søljene forsiktig ned i bollen, og la dem være i 10-20 minutter, avhengig av hvor skitne de har blitt. Det er viktig at du ikke legger dem rett i oppvaskkummen, da den kan lage skraper og riper i sølvet.

Når tiden er så godt som ute, finner du frem en liten kost eller børste (for eksempel en tannbørste) og vasker svært forsiktig. Vær tålmodig og bruk heller lenger tid med lavere intensitet, enn å risikere å ødelegge smykket. Snart vil du se at smusset slipper taket.

Når det har gått 20 minutter, flytter du sølvtøyet over på et tørt, rent og mykt håndkle. Tørk varsomt og forsiktig, spesielt for å unngå at håndkledet fester seg i de små detaljene. Mange anbefaler også å bruke en hårføner for å sikre at alle kriker og kroker blir tørre. En våt sølje kan gi stygge flekker på bunadsskjorten, som ikke nødvendigvis går bort ved vask eller rens.

Vanlig sølvrens kan ødelegge
Sølvrens – det må da være det beste botemiddelet mot skittent sølvtøy? En vanlig feil mange gjør, er å pusse søljene sine med profesjonell sølvrens. Det er ingen tvil om at dette er et viktig redskap – bare ikke for søljer! Vær forsiktig, da sterk sølvrens er beregnet for bestikk og kan faktisk ødelegge de skjøre søljene dine.

Bunadssølv har ikke bare mange små detaljer man skal være forsiktig med, de har også ulike typer forgylling og glans som kan bli skadet av sølvrens. I verste fall må du få lagt på et nytt sølvbelegg, som er en kostbar og unødvendig affære. Dessuten er ikke alt sølvtøy laget av like materialer, så selv om det høres ut som et kjerringråd, er faktisk vannbadet med Zalo og salmiakk den tryggeste måten for alle typer bunadssølv.

Forebyggende arbeid tar lite tid
Som med tekstiler, er det slik at jo lengre smuss og skitt får sitte på bunadssølvet, desto vanskeligere er det også å få det av. Du gjør derfor lurt i å pusse det hver gang det skal brukes (med mindre du har bunad som hverdagsuniform).

Legg det gjerne i et vannbad også etter at du har brukt dem, og sørg for å pakke sølvet inn i lufttette, tørre plastposer. Dette fordi sølvet reagerer på oksygen og blir sort (oksidert) av å være ute i luften. Pakk det godt inn, legg det et trygt sted og du er klar til neste anledning!